lymfatisk yoga

LYMFATISK YOGA


 

Lymfsystemet är en stor del av vårt immunsystem som avlägsnar slagg från våra celler och hjälper till att försvara oss mot infektioner.
I det här inlägget tar jag upp frågeställningen om yoga kan hjälpa lymfsystemet, och stärka immunförsvaret.

Lymfan består av bland annat överskottsvätska och vita blodkroppar. Hela lymfsystemet är viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag.
Systemet består dels av så kallade lymfatiska organ som deltar i försvaret mot infektioner. Också av lymfkärl sammansatta i ett vätsketransporterande nätverk. Dess funktion är att avlägsna gamla, skadade eller främmande celler, till exempel gamla röda blodkroppar eller tumörceller.

Organen som utgör lymfsystemet är mjälten, brässen och ‘övrig lymfatisk vävnad’ exempelvis halsmandlarna. Lymfkärl och lymfnoder finns placerade i hela kroppen, ofta i grupper.

Muskelkontraktioner stimulerar lymfan.
Ju mer yogan växer och allt fler utforskar hur deras praktik kan påverka kroppen och dess funktioner, väcks frågeställningar och påståenden om syftesspecifika sekvenser. När det kommer till yoga och lymfsystemet finns det flera som talar både för, och emot, att det skulle gå att påverka hälsan med lymfyoga.
De som talar emot det säger att det är viktigare att sova ordentligt och planera in tid för återhämtning. De som talar för att yoga hjälper stimulera lymfan och stötta immunförsvaret motiverar det med att lymfan transporteras när muskler kontraherar i lymfkanalerna, samt i de större musklerna som omger det.
Med yoga skapar vi dessa kontraktioner och kan arbeta med specifika områden där det finns fler lymfnoder. Samt att yogaandetaget bidrar till att stimulera lymfan då det påverkar samlingarna av lymfnoder kring bröstkorgen och i armhålorna.

Utforska i din kropp

Med detta i bakhuvudet föreslår jag att du själv utforskar hur detta upplevs i din kropp.

  • Inversioner vänder på gravitationen och hjälper lymfvätskan flöda till den övre delen av kroppen.
  • Twister och fram/bak/sidofällningar stimulerar flödet från extremiteterna till bålen
  • Starka, dynamiska flöden skapar kontraktioner i de stora muskelgrupper och påverkar därmed det lymfatiska systemet då detta är det huvudsakliga sättet lymfan rör sig genom kroppen.

Men att bara göra 'lymfsstimulerande yoga' och sedan stressa, äta skräpmat och tro att du kommer hålla dig frisk kommer inte funka. Som alltid handlar det om ett helhetstänk kring din hälsa och livsstil.

ÖPPET


Måndag - fredag


kl.9 - 18

Copyright © All Rights Reserved